Op de klapstoel: Anne Marie van der Veen

logo-kunstzinning-300Naar aanleiding van de Internationale show die tijdens het EMTC2014 in Bazel, Zwitserland werd gehouden, hebben wij de ontwerpers/kleermakers gevraagd over hun creatie(s) te vertellen.

Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal en deze creatievelingen vertellen er graag over. Als eerste zit Anne Marie van der Veen op de klapstoel. Zij heeft haar bedrijf in Zwolle en is kleermaker van beroep, maar maakt daarnaast ook, in samenwerking met stagiaires uit het MBO een kinderkleding lijn.

Vertel wat over je creatie?
The Artistic Convertible. Dat is de naam van de jas die ik heb gemaakt. Artistic als verwijzing naar de naam van mijn bedrijf: KunstZinnig textiel. Convertible = herleidbaar/omvormbaar, als verwijzing naar het materiaalgebruik.

Hoe kwam je op het idee?
Binnen KunstZinnig textiel werk ik graag met bestaande stoffen. Ik koop geen nieuwe materialen. Omdat er al zoveel is. Mijn ambitie is om de berg materialen die er al is kleiner te maken. Deze ambitie komt voort uit een oprecht gevoel van ongerustheid over, hoe het met ons verder moet op deze aarde. Als we maar doorgaan met produceren en verbruiken van grondstoffen. Door op vanuit die ambitie met mijn vak bezig te zijn worden ideeën geboren.

Heb je hiervoor speciale materialen gebruikt?
Het materiaal van de Artistic Convertible is nogal opvallend. Al vraag ik me af of de niets vermoedende toeschouwer in het voorbij gaan weet waar ze naar kijkt. Daarom verdiend dit ontwerp wel een uitleg. De jas bestaat uit rondjes plastic tassen die winkeliers je graag toestoppen wanneer je boodschappen doet.

Ging alles van een leien dakje of liep je tegen problemen op?
Bij ieder nieuw model wordt eerst een proefmodel van pitjes katoen gemaakt. Ook bij deze jas. Om de pasvorm te controleren. Die staat voorop om een goed ambachtelijk product neer te zetten. Met plastic naaien is een ander verhaal. Dat vraagt wel enige oefening.

Hoe heb je die problemen opgelost?
Wanneer je met een nieuw/onbekend materiaal gaat werken verdiend dit enige voorbereiding. Daarom moet je proefjes maken. Soms 1 of 2. In dit geval veel.

Heb je samengewerkt met een andere collega zoals een schoen- of tassenmaker?
Het werken met plastic heb ik ooit geleerd van Nina Janssen. Toen de fusie met FeetBag een feit werd was het voor mij duidelijk om haar te vragen om een tas te maken bij de Artistic Convertible. Voor de pet heb ik Yvonne van den Bovenkamp gevraagd. Zij is hoedenmaakster en haar kijk op vormgeving spreekt mij erg aan. In dit project heeft zij zich zeer dienend opgesteld en met haar vaardige handen mijn ideeën en materialen verwerkt.

Klik op onderstaande foto’s voor een grotere uitvoering, ze openen in een nieuw venster.

Heb je deze creatie gemaakt sec voor de Internationale Show EMTC of binnen het coaching project voor de vakwedstrijd?
Dit ontwerp is gemaakt voor het EMTC, maar zeker ook als statement om aandacht te vragen voor duurzaamheid en de plastic soep in de oceanen. Daarmee wil ik ook regionaal de aandacht vestigen op KunstZinnig textiel.

Wat doe je de volgende keer anders, als er een volgend keer komt?
Dan zal ik weer kiezen voor een heel nieuw materiaal. Om te verrassen maar ook om mijn eigen nieuwsgierigheid naar de verwerking van verschillende materialen te bevredigen. Het werken met nieuwe materialen op een ambachtelijke manier, dat is mijn uitdaging.

Heb jij je aan de opgegeven standaard maten gehouden, of was jou creatie op het lijf van een van onze vaste modellen gecreëerd?
Ik heb gebruik gemaakt van de maattabel die we hebben gekregen van Kim en Mariska, de vast modellen van de BMA. Zij zijn professioneel en een rots in de branding. Zij weten hoeveel werk wij hebben gehad aan de ontwerpen en het maken van de kleding. Ze zorg die zij daarom aan onze kleding besteden en de overgave waarmee zij onze kleding presenteren is voor mij geruststellend en hartverwarmend.

Heb jij een advies voor de personen die aan de zijlijn staan toe te kijken?
Begin in een coaching project. Dat geeft zelfvertrouwen. Niet bang zijn. Probeer dat het jaar daarop alleen. Je weet dan waar je staat. Je leert jezelf kennen als ambachts man/vrouw. Je vaardigheden en je aandachtpunten. Je kunt er alleen maar beter van worden.

Heb jij ook een motto?
Heel KunstZinnig textiel is een motto. Om er 1 uit te trekken zou geen recht doen aan alle anderen die er ook zijn.

Heb jezelf nog iets toe te voegen wat je denkt dat ik ben vergeten te vragen?
Wil je meer weten over het proces van het maken van The Artistic Convertible, dan kom ik daar graag over vertellen. Wil je samen met mij experimenteren met nieuwe materialen? Laat het me weten dan maken we een afspraak.

Anne Marie van der Veen bedankt voor je antwoorden.

Dit bericht werd geplaatst in EMTC 2014 Bazel, Klapstoel vraaggesprek, Modeambachten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s