Op de klapstoel: Marion van Oirschot – Knapen

MvO-K-300xNaar aanleiding van de Internationale show die tijdens het EMTC2014 in Bazel, Zwitserland werd gehouden, hebben wij de ontwerpers / kleermakers gevraagd over hun creatie(s) te vertellen.

Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal en deze creatievelingen vertellen er graag over. Vandaag hebben we Marion van Oirschot – Knapen op de klapstoel zitten. Ik ben de vrouw achter “Marion’s Atelier” en ik heb mijn bedrijf in Best, Noord Brabant. Zoals ik het graag noem een “kleinschalig ambachtelijk atelier”. Mijn specialisatie is het maken van dames- en herenmaatkleding, maar ook bruidsmode en avondkleding.

Daarnaast geef ik naailes aan beginners en gevorderden, maar ook de vakopleiding tot coupeuse / kleermaker in het damesvak onder de naam Modeopleiding Zuid.

Vertel wat over je creatie?
Het is voornamelijk een showjasje geworden door het materiaalgebruik. Ik heb aan de rechter voorkant een reverskraag en aan de linker voorkant een sjaalkraag verwerkt die achter uitloopt in een punt. Dit was een hele uitdaging omdat dit eigenlijk niet te tekenen is. Daarom heb ik de kraag gemouleerd op het pand en de asymmetrische belijning gebruikt om te accentueren. Alledaagse pakken worden er al genoeg gemaakt en de uitdaging is dan om technisch net iets anders te doen om je te onderscheiden van de massa.

Hoe kwam je op het idee?
Door middel van rondkijken, wat schetsen en vervolgens ontstaat er een idee in mijn gedachten. Ik begin dan met de opzet van de technische tekening en gaandeweg werd het zoals het nu is geworden.

Heb je hiervoor speciale materialen gebruikt?
Ik heb een lichte zilverkleurige metaalstof gebruikt. De accenten zijn van rode zijde, ook de gebruikte knoop is opvallend.

Ging alles van een leien dakje of liep je tegen problemen op?
Behalve bij het mouleren van de kraag ben ik niet veel problemen tegengekomen.

Hoe heb je die problemen opgelost?
Door steeds een stapje verder te gaan en bij de achtste proef zat hij goed.

Heb je samengewerkt met een andere collega zoals een schoen- of tassenmaker?
Deze keer niet nee, maar in de toekomst wil ik dit wel gaan doen.

Heb je deze creatie gemaakt sec voor de Internationale Show EMTC of binnen het coaching project voor de vakwedstrijd?
Ik heb hem gemaakt in het coaching project heren bij Hans Aartsen. Dat is me erg goed bevallen vooral ook omdat Hans een schat aan ervaring heeft die hij wil delen, en die je nergens in de boekjes terug kunt vinden. In eerste instantie was deze creatie bedoeld voor de vakwedstrijd en op de dag zelf werd deze ook uitgekozen om aan het EMTC2014 mee te doen.

Wat doe je de volgende keer anders, als er een volgend keer komt?
Als het enigszins mogelijk is een eigen model gebruiken. Bij de heren geeft dit iedere keer problemen als je ook voor een show wilt werken. Doordat mijn jas erg licht in gewicht is heeft hij de neiging om achter iets op te trekken als je geen perfect model hebt die erin past. Ik heb helaas de pech gehad dat tijdens de landelijke dag en tijdens de internationale show het model niet geschikt was voor mijn creatie en dat doet helaas afbreuk aan het geheel. Dat is erg jammer omdat er zoveel uren aan vooraf gaan. Dat is dan in één moment van tafel geveegd.

Klik op de foto’s hieronder voor een grotere weergave

Heb jij je aan de opgegeven standaard maten gehouden, of was jou creatie op het lijf van een van onze vaste modellen gecreëerd?
Ik heb de standaard herenmaat 50 zoals opgegeven gebruikt, echter ieder lijf is natuurlijk anders.

Heb jij een advies voor de personen die aan de zijlijn staan toe te kijken?
Als je er zin in hebt om mee te doen, dan moet je het doen. Daarnaast doe je leuke ervaringen op en je kan veel leren door naar je collega’s te kijken.

Heb jezelf nog iets toe te voegen wat je denkt dat ik ben vergeten te vragen?
Het meedoen aan het EMTC heb ik als positief en heel inspirerend ervaren, ook naar mijn cursisten en klanten toe. Dat heeft ook een positieve werking

Wij danken Marion van Oirschot – Knapen voor haar deelname. Meer info vind je op haar bedrijfsprofiel.

 

Dit bericht werd geplaatst in EMTC 2014 Bazel, Klapstoel vraaggesprek, Modeambachten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s