Op de klapstoel: Joke Rozenbeek

jr-300xNaar aanleiding van de Internationale show die tijdens het EMTC2014 in Bazel, Zwitserland werd gehouden, hebben wij de ontwerpers/kleermakers gevraagd over hun creatie(s) te vertellen.

Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal en deze creatievelingen vertellen er graag over. Vandaag hebben we Joke Rozenbeek op de klapstoel zitten. Zij heeft een bedrijf in damesmaatkleding en dan met name voor bruidsmoeders en diverse gelegenheidskleding, maar ook voor gewone dagelijkse kleding kun je bij haar terecht, maar dan wel geheel op eigen maat getekend. Zij is fulltime als coupeuse/kleermaakster bezig in haar beroep.

Vertel wat over je creatie?
We wilden een typisch Nederlandse creatie laten zien, met Nederlandse stoffen. Hierbij hebben wij (Willie Molendijk en ik) ons laten inspireren door de Staphorster klederdracht maar dan wel vertaald naar de hedendaagse mode, bijvoorbeeld met peplum, kokerrok, haaraccessoires met bijbehorende oorijzers et cetera.

Hoe kwam je op het idee?
We kwamen in Amsterdam op het idee door de klomppantoffels die we daar zagen op de Albert Cuypmarkt, en van het een kwam het ander, dan ga je brainstormen, en vanzelf kwamen we in Staphorst terecht, om het wel een eleganter geheel te geven hebben we in de klomp een pump gestopt met de hak die uit de zool tevoorschijn kwam zodat het een klomp op een hak werd.

Heb je hiervoor speciale materialen gebruikt?
De materialen die we gebruikt hebben, komen speciaal uit Staphorst, ook de filigraan knopen, en speciaal band kwamen daarvandaan.

Ging alles van een leien dakje of liep je tegen problemen op?
Ik ben gelukkig niet echt tegen bijzondere problemen aangelopen.

Klik hieronder op een foto voor een grotere afbeelding

Heb je samengewerkt met een andere collega zoals een schoen- of tassenmaker?
Ik heb samengewerkt met collega Willie Molendijk, wij zijn samen een heel goed team voor zulke projecten, want dit is al de tweede keer dat we zoiets samen doen, ons eerste project was de Paradijsvogels.

Heb je deze creatie gemaakt sec voor de Internationale Show EMTC of binnen het coaching project voor de vakwedstrijd?
Deze creatie is alleen voor de Internationale Show gemaakt, voor de vakwedstrijd heb ik twee andere creaties gemaakt, waar ik de gouden naald mee gewonnen heb.

Wat doe je de volgende keer anders, als er een volgend keer komt?
Als ik voor een volgende keer weer mee doet, dan denk ik dat ik dan meer een couture kledingstuk maak, we hebben nu twee keer iets theatraals gemaakt, maar ik wil ook graag andere kwaliteiten laten zien.

Heb jij je aan de opgegeven standaard maten gehouden, of was jou creatie op het lijf van een van onze vaste modellen gecreëerd?
Ik heb mij gedeeltelijk aan de standaard maten gehouden, maar de creatie is voornamelijk wel op het lijf van onze vaste modellen gecreëerd.

Heb jij een advies voor de personen die aan de zijlijn staan toe te kijken?
Het is een uitdaging om mee te doen, je daagt jezelf uit om de lat steeds hoger te leggen en grenzen over te steken, en het prikkelt je creativiteit.

Heb jij ook een motto?
Je bent nooit uitgeleerd in dit vak, en ik probeer steeds weer nieuwe dingen bij te leren en zelf uit te proberen. Denk niet te snel “dat is te moeilijk” maar probeer het gewoon!

Joke bedankt voor je antwoorden. Je kan in contact komen met Joke Rozenbeek via deze link.

 

Dit bericht werd geplaatst in EMTC 2014 Bazel, Klapstoel vraaggesprek, Modeambachten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s