Op de klapstoel: Roy Verschuren

roy-colbert-detail02Naar aanleiding van de Internationale show die tijdens het EMTC2014 in Bazel, Zwitserland werd gehouden, hebben wij de ontwerpers/kleermakers gevraagd over hun creatie(s) te vertellen.

Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal en deze creatievelingen vertellen er graag over. Vandaag hebben we Roy Verschuren op de klapstoel zitten. Roy werkt inmiddels bijna 20 jaar onder de naam Devious Kleermakerij. Hoewel hij is opgeleid als herenkleermaker werkt hij in een heel breed gebied van dames- en herenkleding: van couture tot bedrijfskleding, van particulieren tot HBO-onderwijs. Het grootste deel van zijn werk bestaat uit het werk voor modeontwerpers en kostuumontwerpers voor theater.

In de periode 2004 tot en met 2006 hebben mannenpakken van mijn hand meegelopen tijdens internationale congressen. Na beëindiging van mijn BvK-lidmaatschap (de voorloper van de BMA) is dit gestopt, maar in Bad Worishöfen (EMTC2012) kwam herhaaldelijk de vraag waarom er geen stukken meer van mij meeliepen. De volledig vrije inschrijving dit jaar heeft het mogelijk gemaakt om weer mee te doen.

Vertel wat over je creatie? Hoe kwam je op het idee?
Het originele model van dit pak is gemaakt voor de trompettist Eric Vloeimans voor de heropening van het Rijksmuseum in april 2013. Als Eric speelt ligt de focus op jasopening, kraag en manchetten en hier is de nadruk gelegd. De originele jas heeft twee rijen sierknopen rond de jasopening en meerdere knopen op de manchetten.

Al tijdens het maken van dit pak, wist ik dat ik het model van het jasje nog eens wilde gebruiken. Met de vondst van 2 coupons stof was de keus snel gemaakt.

Heb je hiervoor speciale materialen gebruikt?
Uitgangspunt is een meubelstof met een duidelijk bloempatroon. De gekozen stof is vrij stug, maar daardoor zeer geschikt voor de belijning van het jasje.

Klik hieronder op een foto voor een grotere afbeelding

Ging alles van een leien dakje of liep je tegen problemen op?
Aangezien geen sprake is van een standaard kostuumstof moet je van te voren goed nadenken over de toe te passen verwerkingen. De hoeveelheid van 2 niet al te grote coupons met een duidelijk patroon maken dat je ook hier van te voren zorgvuldig moet plannen. Zeker als dan blijkt dat bij het knippen van de manchetten de onderslag vergeten is.

Hoe heb je die problemen opgelost?
Gezien de taillering van het jasje vergt het zetten van de naden voor de benodigde taillesprong krachtiger rekken dan normaal. En zeker als je dan te maken hebt met een fluweel, waar je toch voorzichtiger moet zijn met de bout…

Voor de manchetten kon ik nog net twee nieuwe buitenmanchetten knippen (wel met gevolg dat het bloempatroon iets verspringt) en de binnenkant is uit twee delen gemaakt.

Wat doe je de volgende keer anders, als er een volgend keer komt?
Proberen wederom met iets verrassends te komen, want dat is altijd mijn doel bij deelname.

Heb jij je aan de opgegeven standaard maten gehouden, of was jou creatie op het lijf van een van onze vaste modellen gecreëerd?
Dankzij de vrije inschrijving heb ik op mijn eigen maten kunnen werken en heb ik het stuk zelf geshowd.

Heb jij een advies voor de personen die aan de zijlijn staan toe te kijken?
Ik kan alleen maar zeggen dat ik het altijd een fantastische mogelijkheid heb gevonden om internationaal te laten zien waar je als kleermaker voor staat. Als je het aandurft, zou ik die gelegenheid aangrijpen.

Heb jij ook een motto?
Mijn bedrijf voert al jaren als motto: Stap uit de massa. Exclusieve en eigenzinnige kleermakerij. Die eigenzinnigheid hoort bij mij en is al vanaf het begin kernwoord.

Heb jezelf nog iets toe te voegen wat je denkt dat ik ben vergeten te vragen?
Ik wil hierbij mijn dank uitspreken aan het bestuur. Door de vrije inschrijving van dit jaar is het mogelijk gemaakt dat ik dit jaar weer met een creatie van de partij kon zijn.

Roy bedankt voor je medewerking en antwoorden. Je kan in contact komen met Roy Verschuren via deze link.

Dit bericht werd geplaatst in EMTC 2014 Bazel, Klapstoel vraaggesprek, Modeambachten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s