Op de klapstoel: Bas van Loo

300x-stof-detailNaar aanleiding van de Internationale show die tijdens het EMTC2014 in Bazel, Zwitserland werd gehouden, hebben wij de ontwerpers/kleermakers gevraagd over hun creatie(s) te vertellen.

Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal en deze creatievelingen vertellen er graag over. Vandaag hebben we bas van Loo op de klapstoel zitten. Hij heeft zijn bedrijf in Enschede, waar hij als fashion designer en coupeur dames- en herenmaatkleding maakt. Daarnaast ondersteund hij andere designers in het vervaardigen van hun (couture) collectie.

Vertel wat over je creatie?
Ik heb meegedaan met twee stukken in de categorie Gala- en Cocktailkleding. Dit is het genre waar ik mij het meest in thuis voel. Voor de cocktailjurk heb ik gekozen voor een hoog gesloten halterjurk met een lage rug en een volant. Voor de galajurk heb ik gekozen voor een strapless kort jurkje met een lange voile rok met split.

Hoe kwam je op het idee?
Voor mijn eerste jurk heb ik me laten inspireren door het materiaal zelf. Het waren zijde stoffen uit een serie van Jean-Paul Gaultier. Omdat ik niet heel veel had was dat een uitdaging om iets te bedenken wat ook daadwerkelijk uit het materiaal gehaald kon worden.

Voor de tweede jurk heb ik me laten inspireren door de billen van een aapje wat ik zag in Artis. Het aapje zelf was pikzwart en had fel roze billen die als twee halve maantjes uitstaken boven zijn zwarte vacht. Dit is uiteindelijk het uitgangspunt geworden voor de voorkant boven. De rest van de jurk heb ik aangevuld bij de bovenkant en zo is de jurk ontstaan.

Heb je hiervoor speciale materialen gebruikt?
Om de zijde van de cocktailjurk stevigheid te geven heb ik hem op katoen gezet.
De galajurk heeft een baleinenlijfje om deze op zijn plek te houden.

Ging alles van een leien dakje en hoe losde je problemen op?
Ik heb vooral problemen gehad met de cocktailjurk. De zijde is erg dun en bewegelijk waardoor deze steeds anders ging reageren op de katoen. Soms was de zijde te lang waardoor deze ging poffen op het katoen en soms was deze te kort waardoor de randen op gingen staan. Ik heb de onderkant wel 10 keer los gehaald. Ik heb het opgelost door de jurk een nacht te laten hangen waardoor de zijde kon voegen en toen heb ik de onderkant bijgeknipt. Daarnaast kreeg ik de rits er niet mooi in, de zijde bleef onrustig. Na 4 keer uitgehaald te hebben vond ik het wel best, de stof en katoen bij elkaar hebben een andere werking op de rits. Hoe meer je iets uithaalt in de stof hoe zwakker deze wordt.

Bij de galajurk kon ik geen passende rits krijgen in de juiste kleur. Hierdoor heb ik er een afwijkende kleur in moeten zetten die ik er het beste bij vond passen maar ik was er niet helemaal blij mee.

Heb je samengewerkt met een andere collega zoals een schoen- of tassenmaker?
Ik heb alleen gewerkt. Het lijkt mij in de toekomst wel leuk om samen met een schoen- of tassenmaker één geheel neer te kunnen zetten.

Heb je deze creatie gemaakt sec voor de Internationale Show EMTC of binnen het coaching project voor de vakwedstrijd?
Ik heb mijn creaties in eerste instantie gemaakt voor de vakwedstrijd. Tijdens deze wedstrijd kwam naar voren dat een van mijn jurken verrassend genoeg mee zou gaan naar Bazel.

Klik hieronder op een foto voor een grotere afbeelding

Wat doe je de volgende keer anders, als er een volgend keer komt?
Omdat ik op het laatste moment heb besloten om mee te doen aan de vakwedstrijd was ik gebonden aan tijd. Ik heb in anderhalve week alles gemaakt en dat was naast mijn klantwerk. Hierdoor heb ik niet de aandacht kunnen geven aan de kleding wat ik eigenlijk had willen doen. Ik wist niet wat ik kon verwachten en heb me daarom wat ingehouden. Nu weet ik dat ik helemaal los kan gaan.

Heb jij je aan de opgegeven standaard maten gehouden, of was jou creatie op het lijf van een van onze vaste modellen gecreëerd?
Ik heb de kleding gemaakt op maat van mijn eigen model die de kleding ook heeft geshowd tijdens de vakwedstrijd.

Heb jij een advies voor de personen die aan de zijlijn staan toe te kijken?
Kom van de zijlijn af en laat zien wat je kan en wie je bent!

Heb jij ook een motto?
Het hoeft niet mooi te zijn als het maar veel werk is! Wat natuurlijk dikke onzin is maar dat riepen mijn moeder en ik vroeger altijd tegen elkaar als we weer nachten lang door moesten halen om alles op tijd af te krijgen.

Bas van Loo bedankt voor je antwoorden. Je kan in contact komen met Bas via deze link.

Dit bericht werd geplaatst in EMTC 2014 Bazel, Klapstoel vraaggesprek, Modeambachten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s