Op de klapstoel: Willie Molendijk

dsc_klomppantoffelsNaar aanleiding van de Internationale show die tijdens het EMTC2014 in Bazel, Zwitserland werd gehouden, hebben wij de ontwerpers/kleermakers gevraagd over hun creatie(s) te vertellen.

Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal en deze creatievelingen vertellen er graag over. Vandaag hebben we Willie Molendijk op de klapstoel zitten. Zij woont en werkt in Hellevoetsluis

Zij is damesmaatkleermaker en lerares op haar modevakschool ‘Stitch and Create’. Zij geeft hier de vakopleiding tot dameskleermaker met een branche-erkend diploma en daarnaast leidt zij ook coupeurs / coupeuses op tot leraar / lerares. Zij die voor hun hobby kleding willen leren maken zijn ook een belangrijke en onmisbare factor binnen de modevakschool.

Vertel eens wat meer over je creatie?
Mijn creatie is gemaakt van de originele Staphorster stoffen en fournituren. Ik heb gekozen voor de blauwe kleur binnen de klederdracht, en qua vormgeving moest het over de top. Het is echt een showstuk geworden, en mijn doel van dit kledingstuk was Nederland in cultuur en vakmanschap op de catwalk in Bazel neer te zetten.

Samen met mijn collega Joke Rozenbeek hebben we dit project bedacht. We vonden het na Rome (WMTC 2011) wel weer de hoogste tijd samen iets theatraals te bedenken en te maken. Mede doordat we natuurlijk “Die zweilingen von Nelleke” als topmodellen hebben, kun je je binnen zo’n project helemaal uitleven, en traditionele klederdrachtstoffen vertalen naar een hedendaagse uitstraling. Compleet met haaraccessoires met oorijzers.

Hoe kwam je op het idee?
Na de Algemene Ledenvergadering van de BvK in 2013 bij de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam, hebben we met een groep Amsterdam nog even onveilig gemaakt. Samen met Joke Rozenbeek stond ik te wachten op de andere dames op de Albert Cuypmarkt bij een kraam vol met Hollandse klompsloffen. Ik zei tegen Joke: “Zullen we die gebruiken bij onze outfit voor EMTC 2014?”. We bedachten gelijk dat de creaties dan ook van echte Hollandse stoffen gemaakt zouden moeten worden.

Een beetje lacherig gingen we naar huis. Maar ondertussen was een serieus plan geboren. We doken het internet op, storten ons in boeken voor inspiratie, en eind april bezocht ik een plaatselijke modeshow in Staphorst. Ik kocht die dag een stapel stoffen, band en knopen. Een idee hoe het eruit moest gaan zien was er toen nog niet, dat kwam pas veel later.

Geïnspireerd door andere ontwerpers en onze eigen creativiteit is het geworden wat het is, en de schoenen… met een vette knipoog natuurlijk, maar stijlvol oer-Hollands!

Klik hieronder op een foto voor een grotere afbeelding

Heb je hiervoor speciale materialen gebruikt?
De stoffen die gebruikt zijn, zijn al heel speciaal, en nergens anders te koop dan in Staphorst zelf. Ze hebben ook een speciale maat want deze kraplappen worden maar voor een kleine groep vrouwen gemaakt. Om de creatie eruit te laten zien zoals hij geworden is heb ik wel creatieve oplossingen moeten bedenken. De kraag wilde ik rechtop zetten, daar heb ik los binnenwerk in gebruikt, en wel het hele stijve papernylon, daarnaast nog naaibare baleinen op de onderkraag genaaid, wat een goed resultaat gaf.

Ik wilde de rok overdreven bol laten vallen, maar wel soepel houden. In de rok heb ik ook papernylon gebruikt en onder de rok heb ik een losse “wrong” gemaakt en met bandjes vast gezet. In de klederdracht dragen de dames alleen achter een kleine wrong, maar ik dacht over de top, dus helemaal rondom als een soort zwemband. In het halterlijfje is de sluiting een grove blokrits met strass steentjes, er zo bovenop genaaid.

Ging alles van een leien dakje?
Het leien dakje werd soms een klinker weggetje… patroon technisch ben ik niet tegen ingewikkelde dingen opgelopen. Na het maken van een toile en het afpassen, was het bovenlijfje wel goed, alleen heb ik wel drie keer de rok op verschillende manieren uitgewerkt, totdat ik tevreden was met het beeld wat ik neer wilde zetten. Genoeg plooidiepte in de stolpplooien, genoeg lengte voor over de wrong, en een mooie rechte valling van de rok.

Hoe heb je die problemen uiteindelijk opgelost?
Nadenken, proberen, kritisch kijken, opnieuw beginnen, net zolang totdat ik tevreden was, maar vooral niet opgeven of snel tevreden zijn met het resultaat.

Heb je samengewerkt met een andere collega zoals een schoen- of tassenmaker?
Samen met collega Joke, hebben we deze creaties gemaakt. 2 kleermakers, 2 eigen creaties, 1 geheel.

Ja, en dan de schoenen… we zijn dit keer heel brutaal op de stoel van de schoenmaker gaan zitten. Met natuurlijk een vette knipoog hebben we elegant hollands schoeisel laten zien om de creaties compleet te maken. Ingrediënten: 2 paar zwarte pumps (van Haren), 1 paar rode en 1 paar blauwe klompsloffen (Amsterdam) en een tube Pattex.

Heb je deze creatie gemaakt sec voor de Internationale Show EMTC of binnen het coaching project voor de vakwedstrijd?
Deze creatie heb ik alleen voor de Internationale show van het EMTC gemaakt.

Wat doe je de volgende keer anders, als er een volgend keer komt?
De volgende keer is in 2016, ik denk wel dat ik dan weer meedoe met de voorselectie show voor het EMTC in Innsbruck. Dan zal het, na dit theatrale stuk, weer een mooi couture creatie worden, gewoon draagbaar, en mijn wens is dit weer te doen in samenwerking met een ander ambacht zoals schoenen, een tas… dit heb ik ook gedaan tijdens het Wereldcongres Salzburg in 2009 en het EMTC 2010 in Bozen/Bolzano, en is gewoon ontzettend leuk om dit te doen

Heb jij je aan de opgegeven standaard maten gehouden, of was jou creatie op het lijf van een van onze vaste modellen gecreëerd?
Ik heb dit stuk op maat gemaakt van onze vaste modellen Kim en Mariska.

Heb jij een advies voor de personen die aan de zijlijn staan toe te kijken?
Durf de uitdaging aan om mee te doen met de vakwedstrijd of de voorselectie van de Internationale show. Dat is echt heel leuk, maar ook spannend.

Met de voorselectie show heb je eerst de spanning of je stuk wordt uitgekozen, en als dat dan inderdaad uitgekozen wordt en je zit in het buitenland in spanning naast de catwalk te wachten totdat Nederland op komt… en dan komen Kim en Mariska met heel veel charme en professionaliteit de catwalk op, met het nummer van Ilse de Lange en Waylon op de achtergrond… je hoort dat de zaal de adem inhoud en vervolgens de verwondering en het enthousiasme wat men te zien krijgt onder luid applaus, dat was voor mij een kippevelmoment, Nederland kwam binnen!

Heb jij ook een motto?
Je bent zo goed als je laatste gemaakt stuk, je bent nooit uitgeleerd, probeer je grenzen van je kunnen en creativiteit te blijven verleggen, dan groei je in je vak.

Willie bedankt voor je antwoorden. Je kan in contact komen met Willie Molendijk en haar modevakschool Stitch & Create via deze link.

Dit bericht werd geplaatst in EMTC 2014 Bazel, Klapstoel vraaggesprek, Modeambachten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s