Op de klapstoel: Nelleke Rimmelzwaan

300xmouwNaar aanleiding van de Internationale show die tijdens het EMTC2014 in Bazel, Zwitserland werd gehouden, hebben wij de ontwerpers/kleermakers gevraagd over hun creatie(s) te vertellen.

Ieder stuk heeft zijn eigen verhaal en deze creatievelingen vertellen er graag over. Vandaag hebben we Nelleke Rimmelzwaan, kleermaker van beroep op de klapstoel zitten.

Zij heeft haar atelier in Alphen aan den Rijn onder de naam Nelleke’s Couture.

Vertel wat over je creatie?
Ik had de eer om voor Nederland dit jaar het EMTC vergelijkmodel te mogen maken, het damesmodel. De vergelijkende modellenshow is een kleine show waarin de makers aan het woord komen om het een en ander uit te leggen over het maakproces, eventueel voorzien van de technische verwerkingen, de inspiratiebron en dergelijke.

Hoe kwam je op het idee?
Tijdens het EMTC in 2008 heb ik me laten inspireren door de Japanse vouwtechniek en daar heb ik me de laatste jaren steeds verder in verdiept.

Heb je hiervoor speciale materialen gebruikt?
Als maker van het vergelijkmodel krijg je het materiaal, ik heb circa 2 á 3 maanden geleden mijn stof ontvangen vanuit Bazel voor het maken van het vergelijkmodel dames. Ik kreeg 2 meter licht blauwe stof en 2 meter donkerblauwe stof, allebei in een 100% zomerwol kwaliteit.

Na het ontvangen van deze stof ben ik pas gaan bedenken wat ik hiervan zal gaan maken, het is immers altijd een verrassing wat voor stof je krijgt… ik heb gekozen om 2 creaties te maken voor onze – mag ik wel zeggen – fantastische modellen. Ik heb van de lichtblauwe stof een jurkje gemaakt voor Mariska en van de donkere variant een zomermantel voor Kim.

Ging alles van een leien dakje of liep je tegen problemen op?
Niets gaat vanzelf… Ik heb voor het jurkje diverse proefmodellen gemaakt om te onderzoeken hoeveel extra ruimte ik nodig had om de plooien tot zijn recht te laten komen. Ik heb gebruik gemaakt van sierstiksels om de plooien en de deelnaden extra te accentueren zodat het ook beter uitkomt op de catwalk tijdens de Internationale show.

Voor de mantel heb ik gekozen voor een bijzondere mouw en knoopsluiting, hiervoor heb ik ook diverse proefmodellen gemaakt om te onderzoeken hoe ik een permanente bolling kan creëren in de kop van de mouw. Om een eenheid te creëren met de jurk heb ik ook hier gekozen om de deelnaden een sierstiksel te geven.

Hoe heb je die problemen opgelost?
Je moet je eerst altijd goed voorbereiden over wat voor uitstraling je wilt uitdragen. Qua model – de accenten die je in een kledingstuk wil verwerken enzovoorts. Soms heb je een beeld voor ogen maar als blijkt dat het materiaal zich hier niet voor leent dan heb je een probleem.

Ik maak eerst van ongebleekt katoen mijn proefmodellen, als dit naar tevredenheid is dan maak ik, in dit geval, van een soortgelijke stof nogmaals een proefmodel zodat ik niet voor verrassingen komt te staan. Je hebt immers voor het maken van een vergelijkmodel maar één kans.

Klik op een van de foto’s voor een grotere weergave

Heb je samengewerkt met een andere collega zoals een schoen- of tassenmaker?
Het vergelijkmodel is puur bedoeld voor het kleermakersambacht. Maar wie weet wat de toekomst zal brengen…

Heb je deze creatie gemaakt sec voor de Internationale Show EMTC of binnen het coaching project voor de vakwedstrijd?
Het maken van een vergelijkmodel dames is een erebaan en je komt hier alleen voor in aanmerking als jij je vakerkenning hebt behaald, voor de makers van het vergelijkmodel heren is hier, dit jaar, een uitzondering voor gemaakt.

Wat doe je de volgende keer anders, als er een volgend keer komt?
Voor mij is het meedoen met een voorselectie EMTC altijd een moment om mijn grens te gaan verleggen en iets te creëren wat draagbaar is maar dan net iets anders. Ik maak zelden, of eigenlijk nooit, tweemaal dezelfde creaties voor een voorselectie of voor deelname aan een evenement

Heb jij je aan de opgegeven standaard maten gehouden, of was jou creatie op het lijf van een van onze vaste modellen gecreëerd?
Ik heb uiteraard de maten van onze eigen modellen gebruikt.

Heb jij een advies voor de personen die aan de zijlijn staan toe te kijken?
Doe mee met de voorselectie, het is zo gaaf en leuk om hier deelgenoot van te zijn. Als jij je creatie op de catwalk ziet lopen… geeft dit een enorm voldaan en trots gevoel. Dit is eigenlijk met geen pen te beschrijven dus doe over 2 jaar ook mee dan gaan wij samen naar Innsbruck hoe leuk is dit. En… als je het eng vindt… ga samenwerken!

Heb jij ook een motto?
Als het even lastig of moeilijk wordt: RUST ZAL JE REDDEN… en bij twijfel DURF TE VRAGEN !

Heb jezelf nog iets toe te voegen wat je denkt dat ik ben vergeten te vragen?
Kom naar de Technische Modevakdag op 22 november aanstaande. Daar wordt het vergelijkend model gepresenteerd en zal ik nog dieper ingaan op de gebruikte technieken. Dus zet het meteen in je agenda.

Nelleke Rimmelzwaan bedankt voor je antwoorden. Je kan in contact komen met Nelleke via deze link.

Dit bericht werd geplaatst in EMTC 2014 Bazel, Klapstoel vraaggesprek, Modeambachten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s